Väitös organisaatiot ja johtaminen -aineesta, KTM Kirsi Korpiaho
Väitöskirjan nimi on Opiskelija oppijana sivuosassa: Käytännöllinen toiminta ja toimijuus yliopistossa.
Map © OpenStreetMap. Some rights reserved.
KTM Kirsi Korpiahon organisaatiot ja johtaminen -aineeseen kuuluva väitöskirja Opiskelija oppijana sivuosassa: Käytännöllinen toiminta ja toimijuus yliopistossa tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa perjantaina 19.12.2014 klo 12 alkaen (Chydenia-rakennus, Sali G111-112, 1. krs., Runeberginkatu 22-24).
Vastaväittäjä toimii kasvatustieteiden tohtori, lehtori Annukka Jauhiainen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Keijo Räsänen.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-60-5918-1 (aaltodoc.aalto.fi)
Lisätietoja: Kirsi Korpiaho, kirsi-liisa.korpiaho(a)aalto.fi, p. 040 559 3031
Väitöstiedote: Kaikki kauppatieteiden opiskelijat eivät ole koulutukseen välineellisesti suhtautuvia uraohjuksia
Kauppatieteellinen koulutus on monipuolisempaa kuin yleisesti ymmärretään ja kauppatieteiden opiskelijat kirjavampi joukko erilaisia ihmistyyppejä kuin usein ajatellaan.
KTM Kirsi Korpiaho on tutkinut Kauppakorkeakoulussa tekemässään väitöskirjassa vallalla olevaa kuvaa kauppatieteellisestä koulutuksesta. Tutkimuksen taustalla on uuden kansainvälisen tutkimusalan, management education research, kehkeytyminen ja vakiintuminen. Tämän tutkimusalan nykyistä parempi tuntemus ja hyödyntäminen kauppatieteellisen koulutuksen kehittämisessä olisi tärkeää. Tutkimukseen ovat vaikuttaneet myös Kirsi Korpiahon omat kokemukset sekä opiskelijana että tutkijaopettajana.
Koulutuksen käytänteet ohjaavat opiskelua yksittäisiä kursseja voimakkaammin
Opiskelijoiden näkökulmasta koulutus muodostaa kokonaisuuden, jossa monenlaiset arkiset realiteetit, ristiriitaiset käytänteet ja arvostukset ohjaavat tekemisen suuntaa.
– Opiskelijoiden oppimista kuitenkin tarkastellaan usein yksittäisten kurssien sisältöjen ja taitojen oppimisen valossa. Samoin yliopisto-opettajille suunnatut opinnot keskittyvät usein opettajien henkilökohtaisten, pedagogisten taitojen kehittymiseen, Kirsi Korpiaho kritisoi.
Opiskelua voidaan jäsentää ja tutkia käytännöllisenä toimintana
Kirsi Korpiahon väitöskirjassa esitellään käytännöllisen toiminnan viitekehys, jolloin opiskelussa nähdään olevan niin taktinen, poliittinen, moraalinen kuin henkilökohtainen ulottuvuus. Korpiaho kuvaa myös, miten opiskelijoiden kanssa yhdessä voidaan reflektoida omaa toimintaa osana virallista opintosuunnitelmaa.
– Koulutusta kehitettäessä huomiota tulisi suunnata koulutusohjelmien kokonaisuuksiin ja niiden sisältämiin työskentelyä ohjaaviin käytänteisiin, Kirsi Korpiaho painottaa.