Fridrik Mar Baldursson
Huipputaloustieteilijä Fridrik Mar Baldursson työskenteli Kauppakorkeakoulun taloustieteiden laitoksella vierailevana professorina. Hän kehuu työympäristöä, laitoksen toimintaa ja vuorovaikutusta.
Professori Fridrik Mar Baldurssonin mukaan Islanti teki oikeita valintoja rahoituskriisin ratkaisun suhteen.
"Niiden avulla onnistuttiin välttämään pahin, sanoo Reykjavikin yliopiston (Reykjavik University, School of Business) professori Baldursson. Hän on yksi Islannin johtavista taloustieteilijöistä.
Baldursson työskenteli yhden lukukauden Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vierailevana professorina.
"Maalla on paljon velkaa, mutta talouskasvu on nyt kaksi prosenttia, työttömyysaste on melko alhainen ja yleinen elintaso on kohtuullinen. Islannissa on myös turvattu peruspalvelut. Tosin minun mielestäni Suomi valitsi paremman politiikan 1990-luvun kriisinsä jälkeen, sillä se sijoitti enemmän rahaa koulutukseen ja tutkimukseen."
Moraalikadon näkökulma
Kriisi sai Baldurssonin kyseenalaistamaan myös omat ajatuksensa taloudesta. "Alalla on monia erilaisia teorioita, ja aiemmin vallitsevana oli ajatus tehokkaista markkinoista. Moraalikatoa ja rajoitettua rationaalisuutta koskevat näkökulmat ovat kuitenkin muuttaneet mielipiteitäni. Ennen kriisiä esimerkiksi pankkien ja viranomaisten antamat tiedot olivat puutteellisia ja jopa vääriä. On järkevää suhtautua kriittisesti annettuihin tietoihin."
Pankit pelasivat uhkapeliä elvyttämisellä, toisin sanoen ne ottivat erittäin riskialttiita lainoja ja toteuttivat erittäin riskialttiita toimenpiteitä. Sitten, kun romahdus tuli, ne menettivät kaiken. Baldurssonin mukaan Islannissa on edelleen meneillään oikeudenkäyntejä pankkien omistajia ja johtoa vastaan pankkien huonon hallinnon vuoksi.
Islannin kestävä kalastus
Baldurssonin tutkimuskohteisiin kuuluu luonnonvaratalous sekä energiamarkkinoiden ja ympäristökysymysten tutkimus. Hän osallistui äskettäin sähkönsiirron sääntelyä koskevaan EU:n tutkimushankkeeseen.
Baldursson on tutkinut Islannin kalastusta, jota hoidetaan hyvin. "Kalakantoja hyödynnetään Islannissa melko kestävästi verrattuna moniin muihin maihin", hän sanoo.
Tutkimustyönsä lisäksi Baldursson on toiminut Islannin keskuspankin johtokunnassa. Hän on myös ollut Islannin sähköverkkoyhtiön ja merentutkimuslaitoksen hallitusten puheenjohtaja. Hän on mukana toimittamassa Scandinavian Journal of Economics -lehteä ja toimii arvioijana monissa lehdissä.
Työteliäs retriitti Suomessa
Baldursson on tyytyväinen kahden ja puolen kuukauden retriittiinsä Suomessa. Työympäristö on ollut kollegiaalinen, laitoksella on ollut paljon toimintaa ja siten paljon mahdollisuuksia vuorovaikutukseen.
Sen mahdollistaa laitoksen sijainti: se sijaitsee Economicum-rakennuksessa, joka yhdistää kolme akateemista laitosta (Aalto-yliopiston taloustieteen laitos, Helsingin yliopiston taloustieteen yksikkö ja ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun (Hanken) taloustieteen laitos) ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT).
"Tämä on ollut erinomainen yhteisö tutkimuksen tekemiseen. Olen myös onnistunut tekemään paljon työtä", Baldursson sanoo hymyillen.